Najczęstsze choroby dietozależne
Nadwaga i złe samopoczucie to najłagodniejsze konsekwencje błędów żywieniowych. Zaburzony model odżywiania to jedna z przyczyn rozwoju chorób określanych mianem dietozależnych. Skala problemu jest ogromna – szacuje się, że ponad 12 mln Polaków boryka się z co najmniej jednym z ok. 80 schorzeń związanych z nieodpowiednim zywieniem.
Przyczyny występowania chorób dietozależnych
Prawidłowe odżywianie to takie, które pomaga organizmowi w procesach życiowych, jak oczyszczanie, trawienie, wchłanianie, obrona przed patogenami czy regeneracja. Pozwala dostarczyć ciału wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz energii w ilościach wystarczających do sprawnego funkcjonowania i utrzymania zdrowej wagi. O nieprawidłowym żywieniu mówimy w sytuacji, gdy organizm cierpi z powodu niedoboru wartości odżywczych i energii, na skutek spożywania bezwartościowego jedzenia, jak również wtedy, gdy obciążony jest ich nadmiarem. W dzisiejszych czasach bardzo często spotykamy się z odżywianiem jednostronnym, monotonną dietą, która dostarcza organizmowi nadwyżek energetycznych, ale jednocześnie nie zaspakaja jego potrzeb na witaminy i składniki mineralne – zauważa Magdalena Dorko-Wojciechowska, trenerka postaw żywieniowych i założycielka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej w Warszawie.
Do głównych przyczyn rozwoju chorób dietozależnych musimy zaliczyć dodatni bilans energetyczny. Powstawanie nadwyżek energetycznych wynika oczywiście nie tylko z nadmiaru spożywanego pokarmu, ale też z zaniedbań w strefie aktywności ruchowej. Poważnym błędem, który sprzyja powstawaniu schorzeń dietozależnych jest nadmierne spożycie cukru, soli, nasyconych kwasów tłuszczowych. Poważne konsekwencje dla zdrowia niosą ze sobą również niedobory witamin, polifenoli, wapnia i magnezu oraz błonnika pokarmowego.
Częste choroby dietozależne
Najczęstszym schorzeniem ogólnoustrojowym, którego korzenie tkwią w nieprawidłowej diecie, jest otyłość. Otyłość nie jest wyłącznie problemem estetycznym, ale bezpośrednią przyczyną dalszych zaburzeń, które mogą prowadzić do niepełnosprawności, a nawet przedwczesnej śmierci. Do częstych chorób dietozależnych zalicza się również choroby układu krążenia, będące główną przyczyną zgonów w Polsce (w tym nadciśnienie i miażdżycę) oraz niektóre nowotwory. Błędy żywieniowe przyczyniają się też do rozwoju chorób metabolicznych, w tym przede wszystkim insulinooporności i cukrzycy typu II, a także osteoporozy.
Chociaż choroby dietozależne zaliczane są do cywilizacyjnych, winien jest nie tylko postęp i życie w pośpiechu. Tradycyjna polska dieta jest daleka od ideału i wielu z nas nie miało szans wynieść z domu zdrowych nawyków żywieniowych. Dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się indywidualne plany zdrowienia. Mieszkańcy większych miast chętnie decydują się na współpracę z trenerami postaw żywieniowych, a osoby, które nie mają takiej możliwości szukają kursów dietetycznych online. Każdy z tych pomysłów jest wart rozważenia, kiedy na szali leży nasze zdrowie. Pamiętajmy, że ani na naukę, ani na zmianę nawyków nigdy nie jest za późno, a zdrowe jedzenie jest równie ważne na etapie profilaktyki, jak i radzenia sobie z istniejącą już przypadłością. Wskazówki eksperta w dziedzinie zdrowego odżywiania pomogą ci zrozumieć, które elementy twojego stylu żywienia dobrze byłoby zmienić i w jaki sposób zrobić to łatwo i przyjemnie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana