Preparaty humusowe. Charakterystyka
Lecznicze działanie preparatów humusowych, których głównym składnikiem są kwasy huminowe, odkryte zostały już w latach 70. poprzedniego wieku, jednak na szerszą skalę znane są one od niedawna, a ich popularność stale rośnie. W czasach uprzemysłowienia żywności oraz jej zubożenia w najcenniejsze mikroelementy, minerały i witaminy są doskonałym wsparciem dla naszego zdrowia. Czym dokładnie są preparaty humusowe i jak działają?
Czym właściwie są preparaty humusowe?
Preparaty humusowe, z uwagi na zróżnicowany skład zawartych związków oraz liczne możliwości, wykorzystywane są w kilku branżach, jak medycyna, kosmetologia, weterynaria czy ogrodnictwo. W medycynie naturalnej preparaty humusowe mogą przyjąć formę suplementu diety i służyć do stosowania wewnątrz, lub do użytku zewnętrznego jako żele, naturalne mydła, olejki do kąpieli czy szampony. Niezależnie od sposobu użytkowania mają potwierdzone, wysoce skuteczne działanie terapeutyczne. Głównym składnikiem preparatów humusowych jest kwas huminowy, pozyskiwany najczęściej poprzez przetwarzanie odpadów węglowych, choć jego produkcja możliwa jest także z celulozy czy opadłych liści. Związki te mają bardzo długi łańcuch cząsteczkowy i złożoną strukturę, na którą składają się m.in.: polisacharydy naturalnego pochodzenia, witaminy, kwasy tłuszczowe, aminokwasy, kompleksy mineralne, hormony, izoflawony, garbniki, polifenole, peptydy, ketony oraz kilkadziesiąt innych cennych komponentów. To właśnie swojemu bogatemu składowi kwas huminowy zawdzięcza tak pozytywne działanie na organizm i może być stosowany jako surowiec leczniczy.
Preparaty humusowe cieszą się wciąż rosnącą popularnością w ostatnich czasach z uwagi na wyjątkowo niską jakość dostępnej obecnie żywności – jej wartość odżywcza, w wyniku nadmiernego uprzemysłowienia, stale maleje. Nie bez znaczenia jest także fakt, że warzywa i owoce, które spożywamy, wyrastają w niekorzystnych warunkach w środowisku glebowym. Obecnie gleba jest zubożała w różnego rodzaju mikroelementy, skutkiem czego kupowane przez nas produkty spożywcze z tej grupy produktów charakteryzują się niedoborem minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy. Wszystkie te makro- i mikroelementy są niezbędne dla zdrowia naszego organizmu, a ich brak skutkuje wywołaniem szeregu chorób cywilizacyjnych, jak nadwaga, alergie, dolegliwości systemu odpornościowego czy nowotwory. Dlatego tak ważne jest, aby niedobór ten stale uzupełniać, a preparaty humusowe, z uwagi na swój bogaty skład, doskonale się do tego nadają – tłumaczy nasz rozmówca z firmy Energy Poland.
Prozdrowotne działanie preparatów humusowych
Kwas huminowy zawarty w preparatach humusowych wykazuje przede wszystkim działanie antyoksydacyjne, chelatujące oraz detoksykacyjne. Dzięki specjalnym zdolnościom efektywnie wiąże ze sobą wolne rodniki, które odpowiedzialne są za wywoływanie szeregu chorób organizmu. Wiąże także mikroelementy w organizmie, a następnie przekształca je w związki organiczne absorbowane do komórek. Kwas huminowy oddziałuje także z niektórymi związkami, jak metale ciężkie, toksyny czy substancje radioaktywne, które są następnie bez ryzyka wydalane z organizmu w formie nierozpuszczalnej masy. Zdolność ta jest szczególnie ważna dla osób będących w trakcie radioterapii bądź chemioterapii. Ponadto kwas huminowy doskonale radzi sobie z szeregiem mutagenów, jak substancje powstające w wyniku spalania oraz z lekami, chemikaliami, wirusami czy różnego rodzaju promieniowaniem.
Preparaty humusowe hamują aktywność wirusów, zapobiegają ich przedostawaniu się do komórek i aktywują mechanizmy obronne układu odpornościowego, dzięki czemu mogą być z powodzeniem profilaktycznie stosowane podczas przeziębienia czy infekcji. Kwas huminowy zawiera również enterosorbent, który ma silne działanie ochronne w przewodzie pokarmowym. Wyściela ściany jelita filmem ochronnym, wspomaga gojenie w stanach zapalnych, poprawia perystaltykę jelit, łagodzi ból, wspomaga trawienie i ma silne działanie regenerujące. Ponadto kwas huminowy wspomaga procesy metaboliczne w wątrobie oraz normalizuje poziom enzymów wątrobowych. Wspomaga również równowagę chemiczną organizmu, produkcję energii i syntezę komórek i uaktywnia reakcje enzymatyczne. Preparaty humusowe wykazują także działanie immunostymulujące, zwiększając produkcję przeciwciał i aktywność białych krwinek oraz wspomagając funkcję układu odpornościowego. Odpowiedzialne są też za produkcję czerwonych krwinek oraz prawidłowy transport tlenu zachodzący w nich, skutecznie poprawiając ogólne samopoczucie i dodając energii.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana