Produkcja francuskiego wina
Wysublimowany smak
Wino nie jest zwykłym napitkiem wyskokowym, ani pospolitą używką. Wino to napój, który można spożywać podczas wykwintnego obiadu, romantycznej kolacji oraz wspólnych wieczorów. Idealne zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i na randkę z ukochaną osobą. Wszystko za sprawą wysublimowanego smaku i niepowtarzalnego aromatu.Powstawanie wina
Proces produkcji ma istotny wpływ na smak i charakter wina. Pragniemy zaprezentować ogólną charakterystykę etapów wyrabiania napoju stosowaną przez producentów francuskiego wina. Pierwszą fazą produkcji jest uzyskanie bezbarwnego soku z winogron. Wyrabia się go za pomocą zmechanizowanych młynków do odszypułkowania lub prasy pneumatycznej. Maszyna musi wyciskać sok w delikatny sposób, gdyż zbyt mocny nacisk zmiażdży pestki zawarte w winogronie i wydobędzie z nich gorzki smak. Wyciśnięty sok, wraz z pestkami i skórką, trafia do kadzi fermentacyjnej, gdzie nabiera koloru, smaku i aromatu. Proces pierwszej fermentacji trwa około 4-7 dnia. W tym czasie cukier zawarty w soku przetwarza się w alkohol i dwutlenek węgla. Jednak podczas procesu należy pilnować temperatury w zbiorniku, która nie może przekroczyć 33oC. Większa ciepłota doprowadzi do wygotowania aromatów. W czasie fermentacji stosuje się zabiegi mające na celu zwiększenie kontaktu soku ze skórkami. Jednym z nich jest przepompowanie wina z dna zbiornika lub mieszanie całej masy. Po zakończeniu pierwszego etapu fermentacji, płynne składniki przelewane są do nowego zbiornika, gdzie powstaje tzw. wino obciekowe. Z pozostałej miazgi tworzy się tzw. wino tłoczone. Uzyskane produkty mogą być mieszane lub przetwarzane osobno. Francuskie winiarnie zwykle sprzedają wino tłoczone, a obciekowe poddają fermentacji malolaktycznej. Podczas procesu zawarte w napoju kwasy zostają przekształcone w łagodniejszą substancję. Fermentacja prowadzi do poprawy struktury, wzmocnieniu barwy i wydobyciu odpowiedniego aromatu. Jednym z ostatnich etapów jest dojrzewanie wina. Podczas tego procesu napój uzyskuje niepowtarzalny i charakterystyczny smak. Dojrzewanie może odbywać się w kadziach fermentacyjnych lub beczkach. Rodzaj użytych kadzi, beczek i dodanych dodatków ma ogromny wpływ na ostateczny smak wina. Ostatnią fazą jest klarowne filtrowanie. Napój oczyszczony i ustabilizowany jest gotowy do zabutelkowania. Gotowe wino trafia do dystrybutora bądź pozostaje w piwnicy producenta.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana