Rodzaje kuchennych maselniczek
Przechowywanie produktów spożywczych często wiąże się z potrzebą posiadania specjalnych akcesoriów kuchennych. W szczególności ma to znaczenie, jeśli chodzi o przechowywanie masła, które powinno być nie tylko świeże, ale przede wszystkim miękkie. Naprzeciw klientom wychodzą producenci maselniczek, którzy dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii oferują inteligentne maselniczki pozwalające na proste przechowywanie masła, pozostawiając je niezwykle lekkie i od razu gotowe do rozsmarowania na kanapce! Sprawdź, jakie rodzaje maselniczek istnieją i czym się charakteryzują.
Rodzaje maselniczek kuchennych
Klasyczne maselniczki zazwyczaj wykonane są z plastiku, ale również często możemy trafić na te w wersji drewnianej. W większości przypadków są przeźroczyste, dzięki czemu odpowiednio eksponują masło, jednocześnie pozostawiając je w świeżości. Niemniej jednak problem, ze zbyt twardym masłem, które nie sposób rozsmarować na kanapce, spowodował, że producenci akcesoriów kuchennych zaczęli szukać coraz to nowszych rozwiązań.
Aby masło nie było twarde, należy przechowywać je poza lodówką. Niestety takie rozwiązanie sprawia, że nie tylko traci ono swój smak, ale przede wszystkim świeżość. - mówi specjalista z firmy Practic, oferującej przybory kuchenne. - Rozwiązaniem tego problemu są inteligentne maselniczki, które stanowią nowoczesną i o wiele bardziej praktyczną alternatywę dla swoich tradycyjnych odpowiedników. Inteligentna maselniczka jest nieco większa od klasycznej i posiada niewielki zbiornik na wodę ze spływakiem, któremu to właśnie zawdzięczamy dobry smak i miękkość masła. Co więcej, maselniczka wykonana jest z naturalnego drewna bukowego, które będzie świetnie prezentować się nie tylko w kuchni w połączeniu z innymi drewnianymi akcesoriami, np. z chlebakiem, ale również podanie masła w drewnianej maselniczce podczas rodzinnej uroczystości sprawi, że będzie ono wyglądać zarówno elegancko, jak i higienicznie.
Jak działa inteligentna maselniczka?
Używanie inteligentnej maselniczki polega na dociśnięciu pokrywki, co jednocześnie powoduje dociśnięcie pływaka, który wypiera wodę ze zbiornika i zalewa umieszczoną w maselniczce kostkę masła. Takie rozwiązanie sprawia, że powietrze nie ma dostępu do produktu, a maselniczka pozostawia masło w odpowiedniej temperaturze, dzięki czemu zachowuje ono świeżość znacznie dłużej. Przy zamkniętej pokrywie maselniczki, masło znajduje się w wodzie, natomiast po podniesieniu wieczka woda spływa do zbiornika i wypiera pływak do góry, co w efekcie pozostawia masło bardzo miękkie i gotowe do natychmiastowego rozsmarowania na kanapce. Dzięki temu, że pojemnik inteligentnej maselniczki dodatkowo wykonany jest z tworzywa chroniącego produkt przed promieniowaniem UV, a także innymi czynnikami zewnętrznymi, nie musimy martwić się o to, że masło straci swój kolor lub, że zbyt szybko się popsuje. Co więcej, inteligentna maselniczka to nie tylko sposób na zachowanie świeżości masła, ale również utrzymanie produktu w zdrowej kondycji bez utraty jego wartości odżywczych, które są niezbędne dla naszego organizmu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana