Rodzaje pieców piekarniczych

Spis treści
Wybór pieca do piekarni nie jest przypadkową kwestią i powinien być odpowiednio przemyślany. Urządzenie musi być bowiem dostosowane do konkretnego miejsca, a także jego indywidualnych potrzeb, takich jak ilość i rodzaj wypiekanego pieczywa. Dostępne modele różnią się między sobą wydajnością, konstrukcją, sposobem zasilania, a także zastosowaniem. Sprawdźmy więc w artykule, jakie są podstawowe rodzaje pieców piekarniczych!
Piece rurkowe
Choć najprostszym kryterium podziału pieców jest ich rodzaj zasilania (olejowy, gazowy, pelletowy czy elektryczny), nie jest to najważniejszy aspekt, który powinien być brany pod uwagę przy wyborze. Dużo większe znaczenie może mieć dla piekarzy np. sposób przekazywania energii cieplnej. Największą popularnością cieszą modele rurowe, które zapewniają doskonałą jakość wypiekanych produktów.
Przeczytaj również: Jakie urządzenia chłodnicze są niezbędne w nowoczesnej gastronomii?
Za pomocą rur, które otaczają komorę grzewczą, szybko i równomiernie ogrzewają wypieki. Co istotne, niektóre piece rurkowe wyposażone są w hybrydowy, ceramiczny akumulator ciepła, dzięki któremu urządzenia te cechują się doskonałą sprawnością i niskim zużyciem energii, a co za tym idzie – niewielkimi kosztami eksploatacji.
Przeczytaj również: 5 maszyn piekarniczych, w które warto zainwestować w swojej piekarni
Piece obrotowe
Piece piekarnicze dzielą się także ze względu na rodzaj trzonu. Wśród nich znajdują się modele wsadowe (które są wyposażone w nieruchomy trzon) oraz wózkowe obrotowe. Drugi rodzaj posiada komorę, w której po otwarciu umieszcza się cały wózek z przygotowanym do obróbki cieplnej ciastem. Podczas pracy pieca wózek obraca się, co w znacznej mierze wpływa na równomierny wypiek, a do wnętrza komory grzewczej nadmuchiwane jest gorące powietrze. Dzięki temu wszystkie produkty pieką się bardzo szybko i nie przypalają się. Co istotne, piece obrotowe przystosowane są do wypiekania różnego rodzaju wyrobów.
Przeczytaj również: Piece piekarnicze a bezpieczeństwo pracy: na co zwrócić uwagę?
Piece konwekcyjne
Piec konwekcyjny to kolejny rodzaj, który jest bardzo często wykorzystywany we współczesnym piekarnictwie. Modele z tej kategorii oferowane przez renomowane firmy, takie jak Guz Technika Piekarnicza, są niezwykle uniwersalne i występują w mniejszych lub większych wersjach. W związku z tym doskonale sprawdzają się zarówno w sklepach czy piekarniach, jak i restauracjach, kawiarniach oraz innych punktach, które oferują na miejscu świeże wypieki. Urządzenia te, zgodnie ze swoją nazwą, wykorzystują podczas działania zjawisko konwekcji, czyli wprowadzania ciepłego powietrza w ruch.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Bacyniok II Joanna Kędzierska
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt woj. małopolskie32-061 Rybna, Bacyniokowa 5
-
Dars Premium Wójcik & Rospara i Wspólnicy Sp. j.
Piwo - produkcja, hurt woj. dolnośląskie59-300 Lubin, Rzeźnicza 10
-
Gastronomik Dariusz Zych
Catering woj. zachodniopomorskie78-600 Wałcz, al. Zdobywców Wału Pomorskiego 52-54