Artykuł sponsorowany

Rozbiór drobiu – jak powinien przebiegać?

Rozbiór drobiu – jak powinien przebiegać?
Zapewnienie produktów mięsnych najwyższej jakości wymaga od zakładu drobiarskiego zastosowania nowoczesnych i zaawansowanych technologii przetwórstwa drobiu. Zaczyna się od monitorowania hodowli zwierząt. Do tego dochodzi odpowiedni transport i rozbiór drobiu w higienicznych warunkach, a także właściwy sposób pakowania. W naszym artykule wyjaśniamy, na czym polega rozbiór drobiu i jak odnosi się do tej czynności rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Warunki weterynaryjne rozbioru drobiu

Zarówno ubój zwierząt, jak i rozbiór oraz składowanie mięsa, powinno odbywać się w ściśle określonych warunkach weterynaryjnych – wyjaśnia właściciel Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich Res-Drob.
Warto przypomnieć część rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na temat rozbioru drobiu:
  • Podczas rozbioru oraz wykrawania temperatura mięsa nie może być wyższa niż 7°C.
  • Temperatura w pomieszczeniu rozbiorowym nie może przekraczać 12°C.
  • Temperatura narządów wewnętrznych i mięsa z głów w czasie rozbioru, dzielenia oraz magazynowania nie może być wyższa niż 3°C.
  • Rozbiór mięsa ciepłego jest możliwy w przypadku, gdy jest ono transportowane bezpośrednio z rzeźni do oddziału rozbioru, które znajduje się w tym samym obiekcie, a rozbiór następuje natychmiast po dostarczeniu mięsa.
  • Rozbiór mięsa powinien być przeprowadzony w sposób, który wyklucza jego zanieczyszczenie, a z mięsa powinny być usunięte odłamki kości, skrzepy krwi oraz widoczne węzły chłonne.

Przebieg rozbioru drobiu

Jak dokładnie powinien przebiegać rozbiór drobiu? Jego technika obejmuje: Odcięcie głowy i nóg – najwygodniej jest chwycić tuszkę drobiu za grzbiet i oprzeć ją na desce położonej na stanowisku roboczym w taki sposób, aby nogi leżały na jej powierzchni. Następnie tasakiem odciąć nogi w stawie kolanowym oraz skrzydełka – w pierwszym stawie (lub usunąć je całkowicie). Usunięcie wola – czynność ta wymaga ułożenia głowy tuszki drobiu klatką piersiową do deski i chwycenia skóry u nasady szyi od spodu. Należy ją naciągnąć do wyprężenia w górnej części szyi i na grzbiecie, przeciąć ostrym nożem wzdłuż szyi i przez powstały otwór wyjąć tchawicę, przełyk oraz wole. Szyję natomiast wyłamać przy ostatnim kręgu i odciąć, a pozostałą przy tuszce skórą szyi zakryć otwór. Patroszenie – aby dokładnie wypatroszyć drób, należy ułożyć tuszkę na grzbiecie i naciąć skórę jamy brzusznej od odbytu do mostka. Następnie przez wykonany otwór wysunąć grube jelito i obluzować zawartość jamy brzusznej oraz klatki piersiowej, uchwycić zakończenie przełyku i wyciągnąć, trzymając za żołądek, wnętrzności wraz z sercem. Na koniec należy wysuszyć wnętrze tuszki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.