Artykuł sponsorowany

Serwatka z mleka - właściwości i zastosowanie

Serwatka z mleka - właściwości i zastosowanie
Nasze babcie i prababcie doceniały dobroczynny wpływ serwatki z mleka, nie traktując jej jako odpadu, powstałego w trakcie produkcji mleka, lecz jako ważny składnik innych przetworów mlecznych. Co więcej, już wiele lat temu była obecna w medycynie ludowej. Zapomniana, znowu wraca do łask. Serwatka z mleka ma bowiem dobroczynne właściwości i, jak się okazuje, bardzo szerokie zastosowanie. Serwatka jest produktem ubocznym, powstającym w trakcie procesu produkcji białych i żółtych serów z mleka krowiego. Pod wpływem enzymu trawiennego, czyli podpuszczki, oraz bakterii kwasu mlekowego, mleko zsiada się, w wyniku czego powstaje stała część oraz płynna, czyli serwatka. Można wyróżnić jej dwa rodzaje: kwaśną oraz podpuszczkową. Kwaśna powstaje podczas produkcji twarogów, podpuszczkowa natomiast w procesie wyrobu serów miękkich oraz twardych.

Właściwości

Swoją rosnącą popularność serwatka z mleka zawdzięcza wyjątkowym właściwościom oraz swojemu składowi. Znajdują się w niej bowiem tak ważne elementy jak białka, będące podstawowym budulcem komórek, laktoza, odżywiająca florę jelitową, fosfor, sód, jod oraz wapń, przeciwdziałający osteoporozie, witaminy z grupy B, biotynę i kwas pantotenowy. Każdy z tych składników przyczynia się do poprawy naszego zdrowia: białka serwatkowe są łatwo trawione oraz wchłaniane przez organizm, laktoza wspomaga pracę całego układu pokarmowego i przyśpiesza trawienie, a immunoglobiny, zawarte w białkach, podwyższają odporność. Serwatka reguluje także pracę układu krążenia, obniżając ciśnienie krwi. Dzięki usprawnieniu procesów metabolicznych przyczynia się do utraty masy ciała, łagodzi różnego rodzaju bóle oraz wpływa na poprawę kondycji skóry.

Zastosowanie                                                   

Ze względu na wyjątkowe właściwości, serwatka znalazła szerokie zastosowanie. Wysuszone białka z serwatki dodaje się do lodów, śmietany, między innymi oferowanej przez renomowaną Spółdzielnię Mleczarską ROTR, serków topionych, deserów czy pieczywa, dzięki czemu produkty są bardziej odżywcze i wzbogacone w naturalne witaminy. Ponadto wykorzystywana jest w medycynie, w leczeniu hemoroidów, dny moczanowej czy chorób dermatologicznych. Serwatka z białka to produkt, cieszący się szczególną popularnością wśród sportowców. Wysoki poziom białka jest bowiem niezbędny do wzrostu tkanek mięśniowych, a produkty białkowe, wykonywane z serwatki, są wygodne w użyciu i szybko się wchłaniają.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.