Serwatka z mleka - właściwości i zastosowanie
Właściwości
Swoją rosnącą popularność serwatka z mleka zawdzięcza wyjątkowym właściwościom oraz swojemu składowi. Znajdują się w niej bowiem tak ważne elementy jak białka, będące podstawowym budulcem komórek, laktoza, odżywiająca florę jelitową, fosfor, sód, jod oraz wapń, przeciwdziałający osteoporozie, witaminy z grupy B, biotynę i kwas pantotenowy. Każdy z tych składników przyczynia się do poprawy naszego zdrowia: białka serwatkowe są łatwo trawione oraz wchłaniane przez organizm, laktoza wspomaga pracę całego układu pokarmowego i przyśpiesza trawienie, a immunoglobiny, zawarte w białkach, podwyższają odporność. Serwatka reguluje także pracę układu krążenia, obniżając ciśnienie krwi. Dzięki usprawnieniu procesów metabolicznych przyczynia się do utraty masy ciała, łagodzi różnego rodzaju bóle oraz wpływa na poprawę kondycji skóry.Zastosowanie
Ze względu na wyjątkowe właściwości, serwatka znalazła szerokie zastosowanie. Wysuszone białka z serwatki dodaje się do lodów, śmietany, między innymi oferowanej przez renomowaną Spółdzielnię Mleczarską ROTR, serków topionych, deserów czy pieczywa, dzięki czemu produkty są bardziej odżywcze i wzbogacone w naturalne witaminy. Ponadto wykorzystywana jest w medycynie, w leczeniu hemoroidów, dny moczanowej czy chorób dermatologicznych. Serwatka z białka to produkt, cieszący się szczególną popularnością wśród sportowców. Wysoki poziom białka jest bowiem niezbędny do wzrostu tkanek mięśniowych, a produkty białkowe, wykonywane z serwatki, są wygodne w użyciu i szybko się wchłaniają.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana