Artykuł sponsorowany

Sposoby wykorzystania twarogu sernikowego

Sposoby wykorzystania twarogu sernikowego
Twaróg sernikowy – wbrew nazwie może służyć nie tylko do zrobienia sernika! Jest mnóstwo sposobów na kreatywne (i smaczne) użycie twarogu sernikowego w kuchni. Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić, żeby ser się nie zmarnował, koniecznie sprawdź nasze inspiracje. Smacznego!

Twaróg sernikowy na… obiad?

Dlaczego nie! Biały ser może być podstawą wielu wyśmienitych dań. Zamieniając go na twaróg sernikowy, tworzysz delikatniejszy wariant dobrze znanego posiłku. Przykładem mogą być pierogi ruskie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby bazą farszu stał się twaróg sernikowy. Dodatkowa zaleta – nie musisz mielić sera, bo twaróg sernikowy ma idealnie kremową konsystencję!
Twaróg sernikowy doskonale się sprawdza, gdy chcemy obiad na słodko – mówi przedstawiciel „ ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie. – Można zrobić pierogi z serem i owocami, albo naleśniki wypełnione twarogiem i innymi ulubionymi słodkimi składnikami.
Twaróg sernikowy nadaje się też doskonale do obróbki cieplnej. Zamiast deseru można zrobić serowo-warzywną zapiekankę na słono – proste, a przy tym niebanalne danie. Twaróg ten nadaje się także do faszerowania. Można wypełnić nim jajka, grillowane pieczarki, medaliony mięsne, rolady (np. łososiową), a także słone bułeczki.

Nie tylko sernik, czyli słodkie pomysły na twaróg sernikowy

Naturalnie, zastosowania twarogu sernikowego są najszersze w dziedzinie deserów. Miękka i kremowa konsystencja sprawia, że ten rodzaj nabiału jest idealną masą. Dlatego z udziałem twarogu powstają nie tylko serniki. Po połączeniu z innymi składnikami zmienia się on w krem, którym można przełożyć warstwy ciasta albo wypełniać drożdżówki czy muffinki. Jest też istotnym punktem w przepisach na smażone i pieczone placuszki (zarówno na słodko, jak i słono!). Dodaje się go też do oponek, słodkich omletów czy naleśników w stylu amerykańskim (pancakes).

Pasta z twarogu sernikowego

Konsystencja sera twarogowego sprawia, że idealnie nadaje się on do tworzenia past i smarowideł. Tu wybór jest ograniczony jedynie wyobraźnią i upodobaniami kulinarnymi. Popularnym przepisem jest pasta z makrelą, ale można także zrobić np. pastę jajeczną albo z suszonymi pomidorami, cebulką czy koperkiem. Takie domowe smarowidło jest szybkie w przygotowaniu, smakuje dokładnie tak, jak chcemy, a przy tym jest zdrowe i bezpieczne nawet dla maluchów. Nie zawiera żadnych konserwantów, barwników czy aromatów – jedynie składniki odżywcze i pyszne dodatki, które zmienią zwykłą kanapkę w popis kulinarny! A Ty na co się skusisz?

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.