Stopnie palenia kawy
Smak kawy zależy od wielu czynników: pochodzenia ziaren, wysokości upraw, wilgotności, dojrzałości owoców, a nawet pory zbioru. Niezwykle ważny jest także stopień palenia, który ma wpływ nie tylko na smak, ale również na sposób optymalnego przygotowania. Jakie stopnie palenia kawy możemy wyróżnić oraz czym się różnią? Sprawdź, która kawa zaspokoi twoje oczekiwania względem smaku i aromatu!
Charakterystyczny smak i zapach kawy powstaje w trakcie procesu wypalania ziaren. Choć surowe owoce kawowca mają skład zbliżony do ziaren palonych zdecydowanie nie smakują tak samo. Pod wpływem działania wysokiej temperatury zmieniają kolor, smak i aromat, stają się brązowe i aż o połowę lżejsze.
Przebieg procesu palenia kawy
Aby zrozumieć, w jaki sposób powstają różne stopnie palenia warto poznać proces wypalania ziaren. Na początku zielone ziarna kawowca są dokładnie oczyszczane. Następnie umieszczane w piecu, w którym panuje wysoka temperatura. W zależności od tego, jak długo będą tam przebywać – czy kilka, czy kilkanaście minut – uzyska się odmienny stopnień palenia. Ziarna obracane są w specjalnym bębnie, aby proces przebiegał równomiernie. Następnie są chłodzone powietrzem. W wyniku tego procesu woda znajdująca się w ziarnach wyparowuje, przez co ich ciężar zmniejsza się o połowę. Kawa palona mocniej ma intensywniejszy smak, jednak nie znaczy to, że zawiera więcej kofeiny. Im lżej palona, tym więcej pobudzenia – a im mocniej palona tym bardziej wyrazisty, czekoladowo-orzechowy smak i mniej kwasowości.
Kawa jasno palona
Kawa jasno palona to kawa, która zawiera w sobie najwięcej kofeiny. Najlepiej pić ją rano, zwłaszcza jeśli potrzebujemy energii. Wyraźnie czuć w niej nuty kwasowe, a ziarna są jasne i matowe (kolor zbliżony do koloru cynamonu). Zdecydowanie można wyczuć walory naturalnych ziaren i owocowo-winny aromat, w mniejszym stopniu odczuwalne są aromaty kojarzone z typową kawą. Więcej natomiast smaków związanych z plantacją. Jasno palona kawa doskonale nadaje się do kawy filtrowanej.
Kawa średnio palona
Odpowiednia do typowo wiedeńskich receptur na kawę, których ambasadorem jest Julius Meinl, jedna z najstarszych palarni kaw na świecie oraz dystrybutor najwyższej jakości kaw i herbat dla segmentu HoReCa. Ziarna są bardziej brązowe, a kawa aromatyczna, karmelizowana, o mniejszej kwasowości. To najpopularniejszy stopień palenia kawy – na co wpływ ma z pewnością najbardziej zrównoważony smak. Napój jest delikatny, z wyczuwalną goryczką, posiada mniej kofeiny niż kawa jasno palona, jednak nadal jej poziom jest wyższy niż w przypadku kaw mocno palonych. Ziarna kawy nie mają na wierzchu olejków, podobnie jak kawy jasno palone są matowe.
Kawa ciemno palona
Ostry, intensywny smak znany głównie z espresso – to właśnie kawa ciemno palona. Pokryta jest olejkami, a jej powierzchnia jest błyszcząca, w kolorze ciemnej czekolady. Dominują nuty czekoladowe i orzechowe, nie ma tu kwasowości. Jest też zdecydowanie mniejsza zawartość kofeiny, choć ze względu na intensywny smak może wydawać się, że kawa ciemno palona jest dość mocna. Z tego względu to kawa idealna na czas poobiedni, o gorzkim posmaku z wyczuwalnymi nutami kakao.
Jaki stopnień palenia wybrać?
Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Choć kawa jasno palona najlepiej pobudzi nas o poranku nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpocząć dzień od filiżanki ciemno palonej kawy w espresso. Filiżanka doskonałej kawy dla każdego znaczy co innego – dlatego najlepiej wypróbować różne stopnie palenia, aby znaleźć swój idealny smak.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana