Artykuł sponsorowany

Stopnie palenia kawy

Stopnie palenia kawy

Smak kawy zależy od wielu czynników: pochodzenia ziaren, wysokości upraw, wilgotności, dojrzałości owoców, a nawet pory zbioru. Niezwykle ważny jest także stopień palenia, który ma wpływ nie tylko na smak, ale również na sposób optymalnego przygotowania. Jakie stopnie palenia kawy możemy wyróżnić oraz czym się różnią? Sprawdź, która kawa zaspokoi twoje oczekiwania względem smaku i aromatu!

Charakterystyczny smak i zapach kawy powstaje w trakcie procesu wypalania ziaren. Choć surowe owoce kawowca mają skład zbliżony do ziaren palonych zdecydowanie nie smakują tak samo. Pod wpływem działania wysokiej temperatury zmieniają kolor, smak i aromat, stają się brązowe i aż o połowę lżejsze.

Przebieg procesu palenia kawy

Aby zrozumieć, w jaki sposób powstają różne stopnie palenia warto poznać proces wypalania ziaren. Na początku zielone ziarna kawowca są dokładnie oczyszczane. Następnie umieszczane w piecu, w którym panuje wysoka temperatura. W zależności od tego, jak długo będą tam przebywać – czy kilka, czy kilkanaście minut – uzyska się odmienny stopnień palenia. Ziarna obracane są w specjalnym bębnie, aby proces przebiegał równomiernie. Następnie są chłodzone powietrzem. W wyniku tego procesu woda znajdująca się w ziarnach wyparowuje, przez co ich ciężar zmniejsza się o połowę. Kawa palona mocniej ma intensywniejszy smak, jednak nie znaczy to, że zawiera więcej kofeiny. Im lżej palona, tym więcej pobudzenia – a im mocniej palona tym bardziej wyrazisty, czekoladowo-orzechowy smak i mniej kwasowości.

Kawa jasno palona

Kawa jasno palona to kawa, która zawiera w sobie najwięcej kofeiny. Najlepiej pić ją rano, zwłaszcza jeśli potrzebujemy energii. Wyraźnie czuć w niej nuty kwasowe, a ziarna są jasne i matowe (kolor zbliżony do koloru cynamonu). Zdecydowanie można wyczuć walory naturalnych ziaren i owocowo-winny aromat, w mniejszym stopniu odczuwalne są aromaty kojarzone z typową kawą. Więcej natomiast smaków związanych z plantacją. Jasno palona kawa doskonale nadaje się do kawy filtrowanej.

Kawa średnio palona

Odpowiednia do typowo wiedeńskich receptur na kawę, których ambasadorem jest Julius Meinl, jedna z najstarszych palarni kaw na świecie oraz dystrybutor najwyższej jakości kaw i herbat dla segmentu HoReCa. Ziarna są bardziej brązowe, a kawa aromatyczna, karmelizowana, o mniejszej kwasowości. To najpopularniejszy stopień palenia kawy – na co wpływ ma z pewnością najbardziej zrównoważony smak. Napój jest delikatny, z wyczuwalną goryczką, posiada mniej kofeiny niż kawa jasno palona, jednak nadal jej poziom jest wyższy niż w przypadku kaw mocno palonych. Ziarna kawy nie mają na wierzchu olejków, podobnie jak kawy jasno palone są matowe.

Kawa ciemno palona

Ostry, intensywny smak znany głównie z espresso – to właśnie kawa ciemno palona. Pokryta jest olejkami, a jej powierzchnia jest błyszcząca, w kolorze ciemnej czekolady. Dominują nuty czekoladowe i orzechowe, nie ma tu kwasowości. Jest też zdecydowanie mniejsza zawartość kofeiny, choć ze względu na intensywny smak może wydawać się, że kawa ciemno palona jest dość mocna. Z tego względu to kawa idealna na czas poobiedni, o gorzkim posmaku z wyczuwalnymi nutami kakao.

Jaki stopnień palenia wybrać?

Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Choć kawa jasno palona najlepiej pobudzi nas o poranku nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpocząć dzień od filiżanki ciemno palonej kawy w espresso. Filiżanka doskonałej kawy dla każdego znaczy co innego – dlatego najlepiej wypróbować różne stopnie palenia, aby znaleźć swój idealny smak.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.