Artykuł sponsorowany

Właściwości żurawiny liofilizowanej

Właściwości żurawiny liofilizowanej
Zdrowe odżywianie się, zaraz obok właściwego trybu życia, stanowi jeden z filarów, na którym opiera się nasze zdrowie oraz dobre samopoczucie. Oprócz posiłków, jakie spożywamy na co dzień, ważną rolę odgrywają również przekąski. Żurawina liofilizowana to smaczna i bardzo zdrowa propozycja przekąski lub dodatku do potraw i deserów. Jakie ważne dla nas właściwości posiada żurawina?

Proces liofilizacji

Nim przejdziemy do właściwości żurawiny liofilizowanej, poświęcimy chwilę samemu procesowi liofilizacji, któremu jest ona poddawana. A zatem czym jest liofilizacja? Aby udzielić Wam rzetelnej odpowiedzi, poprosiliśmy o nią eksperta, naszego rozmówcę ze sklepu internetowego ze zdrową żywnością Słoneczko:
Proces liofilizacji polega na konserwowaniu produktu. Konserwacja odbywa się dwuetapowo. Produkt najpierw poddawany jest mrożeniu, a następnie procesowi, który ma za zadanie pozbawić go wody. Dlaczego akurat taka metoda? Otóż liofilizacja zachowuje wszystkie wartościowe składniki odżywcze poddawanym jej produktom. Można wręcz powiedzieć, że wydobywa z nich to, co najlepsze dla nas. Produkty konserwowane tą metodą nazywamy liofilizatami. Liofilizaty zachowują więc swój naturalny kolor oraz zapach. W przypadku smaku zaś liofilizacja wydobywa z nich jego esencję. Liofilizaty nie zawierają w sobie chemicznych dodatków, są za to pełne witamin i możemy cieszyć się ich smakiem oraz dobroczynnymi właściwościami przez długi czas, gdyż są skutecznie zabezpieczone przed zepsuciem.
Jak widać liofilizacja to świetny sposób na to, aby w naturalny sposób zachować to, co oferuje nam natura, a co jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Prócz żurawiny procesowi liofilizacji poddawane są również takie owoce jak: truskawki, jagody acai, jeżyny, wiśnie czy aronie. Ponadto liofilizatami mogą być także grzyby, warzywa, zioła i mięso.

Dobroczynne właściwości żurawiny liofilizowanej

A zatem żurawina liofilizowana, to w 100% naturalna żurawina, która nie zawiera w sobie żadnych substancji słodzących czy konserwantów. Dzięki temu zachowuje ona swoje liczne dobroczynne dla naszych organizmów właściwości (szczelnie zapakowana może być przechowywana w lodówce nawet trzy miesiące). A jakie to są właściwości? Przede wszystkim żurawina ma bardzo korzystny wpływ na nasz układ moczowy. Ponadto żurawina znajduje swoje zastosowanie w przeziębieniach, anginie i schorzeniach reumatycznych. Wspomaga organizm również w trakcie problemów z pracą żołądka i trzustki. Z uwagi zaś na dużą zawartość witamin – w szczególności witaminy A, C oraz witamin z grupy B – polecana jest także przy awitaminozie oraz stanach przemęczenia. To jeszcze nie wszystkie dobroczynne właściwości, jakie posiadają te niepozorne, czerwone owoce. Otóż żurawina zawiera w sobie duże stężenie proantocyjanidynów, które m.in. poprawiają pracę serca, obniżają poziom cukru we krwi oraz chronią naszą wątrobę. Żurawina zawiera w sobie także flawonoidy, które działają w sposób zbliżony do tych, występujących w czerwonym winie. Spożywanie jej więc zapobiega chorobom serca. Żurawina powstrzymuje tworzenie się zakrzepów i ma korzystny wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Chroni komórki mózgowe przed możliwymi uszkodzeniami, które zdarzają się np. podczas wylewu czy zakrzepu. Wreszcie spożywanie żurawiny może zapobiec utlenianiu się cholesterolu, a co za tym idzie zmniejszyć ryzyko arteriosklerozy oraz zapychania się naczyń krwionośnych.

Zastosowanie żurawiny liofilizowanej

Żurawina liofilizowana może stanowić pyszny i aromatyczny dodatek do płatków, musli, deserów, jogurtów, galaretek owocowych, ciast czy herbaty. To również idealna owocowa przekąska na cały dzień. Dzięki procesowi liofilizacji, owoce żurawiny są pozbawione wody i ich objętość się zmniejsza. Są więc lekkie i łatwo można je przetransportować. W związku z tym świetnie się sprawdzają jako przekąska podczas górskich wycieczek czy długich spacerów z dziećmi.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.