Właściwości żurawiny liofilizowanej
Proces liofilizacji
Nim przejdziemy do właściwości żurawiny liofilizowanej, poświęcimy chwilę samemu procesowi liofilizacji, któremu jest ona poddawana. A zatem czym jest liofilizacja? Aby udzielić Wam rzetelnej odpowiedzi, poprosiliśmy o nią eksperta, naszego rozmówcę ze sklepu internetowego ze zdrową żywnością Słoneczko:Proces liofilizacji polega na konserwowaniu produktu. Konserwacja odbywa się dwuetapowo. Produkt najpierw poddawany jest mrożeniu, a następnie procesowi, który ma za zadanie pozbawić go wody. Dlaczego akurat taka metoda? Otóż liofilizacja zachowuje wszystkie wartościowe składniki odżywcze poddawanym jej produktom. Można wręcz powiedzieć, że wydobywa z nich to, co najlepsze dla nas. Produkty konserwowane tą metodą nazywamy liofilizatami. Liofilizaty zachowują więc swój naturalny kolor oraz zapach. W przypadku smaku zaś liofilizacja wydobywa z nich jego esencję. Liofilizaty nie zawierają w sobie chemicznych dodatków, są za to pełne witamin i możemy cieszyć się ich smakiem oraz dobroczynnymi właściwościami przez długi czas, gdyż są skutecznie zabezpieczone przed zepsuciem.Jak widać liofilizacja to świetny sposób na to, aby w naturalny sposób zachować to, co oferuje nam natura, a co jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Prócz żurawiny procesowi liofilizacji poddawane są również takie owoce jak: truskawki, jagody acai, jeżyny, wiśnie czy aronie. Ponadto liofilizatami mogą być także grzyby, warzywa, zioła i mięso.
Dobroczynne właściwości żurawiny liofilizowanej
A zatem żurawina liofilizowana, to w 100% naturalna żurawina, która nie zawiera w sobie żadnych substancji słodzących czy konserwantów. Dzięki temu zachowuje ona swoje liczne dobroczynne dla naszych organizmów właściwości (szczelnie zapakowana może być przechowywana w lodówce nawet trzy miesiące). A jakie to są właściwości? Przede wszystkim żurawina ma bardzo korzystny wpływ na nasz układ moczowy. Ponadto żurawina znajduje swoje zastosowanie w przeziębieniach, anginie i schorzeniach reumatycznych. Wspomaga organizm również w trakcie problemów z pracą żołądka i trzustki. Z uwagi zaś na dużą zawartość witamin – w szczególności witaminy A, C oraz witamin z grupy B – polecana jest także przy awitaminozie oraz stanach przemęczenia. To jeszcze nie wszystkie dobroczynne właściwości, jakie posiadają te niepozorne, czerwone owoce. Otóż żurawina zawiera w sobie duże stężenie proantocyjanidynów, które m.in. poprawiają pracę serca, obniżają poziom cukru we krwi oraz chronią naszą wątrobę. Żurawina zawiera w sobie także flawonoidy, które działają w sposób zbliżony do tych, występujących w czerwonym winie. Spożywanie jej więc zapobiega chorobom serca. Żurawina powstrzymuje tworzenie się zakrzepów i ma korzystny wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Chroni komórki mózgowe przed możliwymi uszkodzeniami, które zdarzają się np. podczas wylewu czy zakrzepu. Wreszcie spożywanie żurawiny może zapobiec utlenianiu się cholesterolu, a co za tym idzie zmniejszyć ryzyko arteriosklerozy oraz zapychania się naczyń krwionośnych.Zastosowanie żurawiny liofilizowanej
Żurawina liofilizowana może stanowić pyszny i aromatyczny dodatek do płatków, musli, deserów, jogurtów, galaretek owocowych, ciast czy herbaty. To również idealna owocowa przekąska na cały dzień. Dzięki procesowi liofilizacji, owoce żurawiny są pozbawione wody i ich objętość się zmniejsza. Są więc lekkie i łatwo można je przetransportować. W związku z tym świetnie się sprawdzają jako przekąska podczas górskich wycieczek czy długich spacerów z dziećmi.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana