Artykuł sponsorowany

Wosk do sera. Czym się charakteryzuje?

Wosk do sera. Czym się charakteryzuje?

W serowarstwie stosuje się różne powłoki serowarskie m.in. wosk do sera. Mają one na celu ochronę produktu przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych oraz zapewnienie optymalnych warunków jego dojrzewania. Parafinowanie sera chroni produkt przed zanieczyszczeniem oraz wysychaniem. Wosk do sera stosuje się w przypadku serów podpuszczkowych dojrzewających, na których powierzchni nie są szczepione kultury bakterii.

Czym jest wosk do sera?

Wosk do sera (wosk plastyczny) to czysta parafina. Jest ona tradycyjnie stosowana w serowarstwie od bardzo dawna, choć w niektórych rejonach bywa zastępowana np. naturalnym woskiem pszczelim. Wosk do sera ma za zadnienie chronić go przed działaniem czynników, które mogą wpływać na jego jakość. Parafinowanie sera zapobiega jego zanieczyszczeniu i utracie wilgoci oraz pozwala nadać mu charakterystyczny i typowy dla niektórych rodzajów wyrobów wygląd. Wosk do sera i inne powłoki do serów nie mogą wpływać na smak lub zapach przygotowywanych produktów i powinny w swoim składzie zawierać jedynie bezpieczne dla zdrowia i obojętne dla walorów smakowych i zapachowych sera substancje. Ich zastosowanie w produkcji żywności sprawia, że muszą spełnić wiele rygorystycznych wymogów, które uwzględniają m.in. zastosowanie jedynie odpowiednich barwników. Wosk do sera jest produktem specjalistycznym, którego zastosowanie podczas produkcji serów nie zagraża naszemu zdrowiu oraz jakości przygotowywanych produktów serowarskich.

- Wosk do sera to najczęściej stosowana powłoka serowarska podczas produkcji serów podpuszczkowych dojrzewających. Dostępny jest w dwóch kolorach - żółtym i czerwonym - wyjaśnia ekspert z firmy GAP FOOD ADDITIVES.

W jaki sposób stosuje się wosk do sera?

Parafinowanie sera nie jest skomplikowanym procesem, jednak wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad. Przede wszystkim parafinowaniu można poddać jedynie ser, który ma już wytworzoną skórkę. Co więcej, parafinowanie można przeprowadzić dopiero wówczas, gdy w produkcie zakończą się główne procesy fermentacyjne i zostanie zakończone wydzielanie serwatki. Do parafinowania sera możemy użyć dostępnego w dwóch kolorach wosku, który należy rozpuścić i nanieść na suchą powierzchnię skórki sera. Można to zrobić na dwa sposoby, czyli korzystając np. z silikonowego pędzelka lub zanurzając ser w roztopionym wosku, który nie powinien być rozgrzewany do temperatury powyżej 150 stopni Celsjusza. Podczas korzystania z wosku plastycznego trzeba mieć świadomość tego, że jego opary są łatwopalne, dlatego należy zachować szczególną ostrożność i unikać sytuacji, w których mogłoby dojść do ich zapłonu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.