Artykuł sponsorowany

Zastosowania sera dojrzewającego 9 miesięcy

Zastosowania sera dojrzewającego 9 miesięcy
Ser żółty to jeden z produktów mlecznych, bez których wiele osób nie jest wyobraża sobie dobrze zaopatrzonej lodówki. Zazwyczaj stanowi on jeden z głównych składników śniadania, a także niezbędny składnik wielu potraw na ciepło, na przykład spaghetti czy pizzy. Na rynku znajdziemy również sery długo dojrzewające – ich zastosowanie jest nieco inne, niż zwykłego sera w plasterkach.

Czym jest ser długo dojrzewający?

Dojrzewanie to jeden z najważniejszych etapów w procesie produkcji każdego sera podpuszczkowego. Za jego zachodzenie odpowiadają żywe kultury bakterii – aby mogły się one prawidłowo rozwijać, konieczne jest przechowywanie sera przez cały okres dojrzewania w pomieszczeniu o odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Jaki wpływ na ser ma czas dojrzewania? Najogólniej rzecz mówiąc – im dłużej ser będzie dojrzewał, tym szlachetniejszy i wyrazistszy stanie się jego smak, nabierze on pikantności. Ale to nie wszystko – fermentacja powodowana przez namnażanie się bakterii sprawi ponadto, że zmianie ulegnie struktura sera i jego właściwości odżywcze. Jak zostało wspomniane, dojrzewanie jest niezbędne przy produkcji każdego sera – zwykle trwa ono kilka tygodni, za długo dojrzewające uważamy sery, które zostały pozostawione do dojrzewania przez okres minimum trzech miesięcy. Najbardziej szlachetne gatunki dojrzewają nawet kilka lat.

Właściwości sera długo dojrzewającego

Poza bardziej intensywnym, pikantnym smakiem sery długo dojrzewające odznaczają się również inną strukturą, niż sery śniadaniowe. - Białka sera podpuszczkowego, który dojrzewał przez okres kilku miesięcy ulegają rozkładowi na pojedyncze aminokwasy, z których w strukturze sera formują drobne, chrupiące kryształki – wyjaśnia specjalista ze Spółdzielni Mleczarskiej ROTRKryształki te są lepiej przyswajalne przez ludzki organizm, niż pierwotne białka mleka, a zatem spożywanie serów długo dojrzewających jest znacznie bardziej korzystne, niż w przypadku zwykłych serów podpuszczkowych. Dodatkowo rozkładowi w procesie fermentacji ulega laktoza – w związku z tym sery dojrzewające mogą by spożywane nawet przez osoby uczulone na produkty mleczne.

Zastosowanie serów długo dojrzewających

Sery długo dojrzewające znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Co prawda nie są raczej przeznaczone - podobnie jak powszechnie spotykane gatunki – do spożywania na kanapkach, jednak ze względu na bardzo wyrazisty smak mogą zostać wykorzystane jako smakowity dodatek do sałatek oraz szerokiej gamy dań mięsnych i warzywnych. Bardzo dobrze sprawdzą się również jako samodzielny przysmak, w szczególności w połączeniu z dobrym, czerwonym winem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.