Zastosowania sera dojrzewającego 9 miesięcy
Czym jest ser długo dojrzewający?
Dojrzewanie to jeden z najważniejszych etapów w procesie produkcji każdego sera podpuszczkowego. Za jego zachodzenie odpowiadają żywe kultury bakterii – aby mogły się one prawidłowo rozwijać, konieczne jest przechowywanie sera przez cały okres dojrzewania w pomieszczeniu o odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Jaki wpływ na ser ma czas dojrzewania? Najogólniej rzecz mówiąc – im dłużej ser będzie dojrzewał, tym szlachetniejszy i wyrazistszy stanie się jego smak, nabierze on pikantności. Ale to nie wszystko – fermentacja powodowana przez namnażanie się bakterii sprawi ponadto, że zmianie ulegnie struktura sera i jego właściwości odżywcze. Jak zostało wspomniane, dojrzewanie jest niezbędne przy produkcji każdego sera – zwykle trwa ono kilka tygodni, za długo dojrzewające uważamy sery, które zostały pozostawione do dojrzewania przez okres minimum trzech miesięcy. Najbardziej szlachetne gatunki dojrzewają nawet kilka lat.Właściwości sera długo dojrzewającego
Poza bardziej intensywnym, pikantnym smakiem sery długo dojrzewające odznaczają się również inną strukturą, niż sery śniadaniowe. - Białka sera podpuszczkowego, który dojrzewał przez okres kilku miesięcy ulegają rozkładowi na pojedyncze aminokwasy, z których w strukturze sera formują drobne, chrupiące kryształki – wyjaśnia specjalista ze Spółdzielni Mleczarskiej ROTR – Kryształki te są lepiej przyswajalne przez ludzki organizm, niż pierwotne białka mleka, a zatem spożywanie serów długo dojrzewających jest znacznie bardziej korzystne, niż w przypadku zwykłych serów podpuszczkowych. Dodatkowo rozkładowi w procesie fermentacji ulega laktoza – w związku z tym sery dojrzewające mogą by spożywane nawet przez osoby uczulone na produkty mleczne.
Zastosowanie serów długo dojrzewających
Sery długo dojrzewające znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Co prawda nie są raczej przeznaczone - podobnie jak powszechnie spotykane gatunki – do spożywania na kanapkach, jednak ze względu na bardzo wyrazisty smak mogą zostać wykorzystane jako smakowity dodatek do sałatek oraz szerokiej gamy dań mięsnych i warzywnych. Bardzo dobrze sprawdzą się również jako samodzielny przysmak, w szczególności w połączeniu z dobrym, czerwonym winem.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana