Artykuł sponsorowany

Zastosowanie oleju konopnego w kuchni

Zastosowanie oleju konopnego w kuchni

Olej z nasion konopi siewnej to cenne źródło wielu substancji odżywczych, w tym żelaza, magnezu, cynku, kwasów omega-3 i omega-6 oraz wielu witamin (m.in. z grupy B). Co ważne, olej ten jest pozyskiwany z legalnej odmiany konopi i w związku z tym nie wykazuje żadnych właściwości psychoaktywnych. Można go więc bez obaw włączyć do codziennych nawyków żywieniowych – oto kilka pomysłów na urozmaicenie diety.

Jaki olej konopny kupić i czy można go podgrzewać?

Najwięcej właściwości prozdrowotnych ma olej konopny nierafinowany, tłoczony na zimno – charakterystyczną cechą takiego produktu jest nietypowy zielony kolor (oleje rafinowane są bardziej przejrzyste). Z kolei w jego smaku dominują nuty orzechowe, na tyle delikatne, że nie powinny mocno zaburzyć kompozycji smakowej całego dania. Podczas zakupów warto szukać produktów najwyższej jakości, o której w dużym stopniu świadczy pochodzenie nasion – doskonale, jeśli producent gwarantuje pozyskiwanie surowców z upraw ekologicznych.

Po zakupie olej powinien być przechowywany w oryginalnej butelce (najczęściej wykonanej z ciemnego szkła), w lodówce albo innym miejscu, które nie jest narażone na bezpośrednie promienie słoneczne. Olej z konopi pod wpływem wysokiej temperatury traci swój potencjał prozdrowotny, co podkreśla również pracownik sklepu Konopna Farmacja z ekstraktami z konopi siewnej: Aby zawarte w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zachowały pełnię swoich właściwości, trzeba zrezygnować z wystawiania go na słońce i poddawania jakiejkolwiek obróbce termicznej. Olej z nasion konopi nie nadaje się więc do podgrzewania, smażenia czy pieczenia. Najlepiej spożywać go na zimno.

Do jakich potraw warto dodać olej z nasion konopi?

Chociaż oleju konopnego nie należy podgrzewać, zakres jego potencjalnego zastosowania w codziennym jadłospisie jest bardzo szeroki. Śmiało można go wykorzystać jako:

  • zamiennik masła w kanapkach, sosach, zupach (trzeba pamiętać, by oleju nie gotować i dodać go do dania znajdującego się już na talerzu);
  • dressing do surowych lub grillowanych warzyw;
  • dodatek do zdrowych koktajli na bazie owoców;
  • polewę do kasz, pierogów, klusek;
  • składnik czerwonego albo zielonego pesto.

Świetnym pomysłem jest połączenie oleju konopnego z różnymi przyprawami, które wzbogacą jego smak i sprawią, że danie będzie smaczniejsze i jeszcze zdrowsze. Orzechowe nuty idealnie komponują się m.in. z pietruszką, szczypiorkiem, oregano, bazylią – wszelkie zielone przyprawy i świeże zioła na pewno będą dobrze pasować. Olej z konopi siewnej jest także znakomitą bazą tradycyjnego sosu winegret (zastępuje w nim oliwę z oliwek) lub jego miodowo-musztardowej odmiany (olej konopny należy wymieszać z octem balsamicznym, musztardą dijon, miodem i sokiem z cytryny).

Olej z nasion konopi stanowi ciekawe urozmaicenie wielu dań wytrawnych, ale można go również w niewielkiej ilości dodawać do słodkich przekąsek. Łyżka albo dwie w dużej szklance np. cytrusowego bądź truskawkowego napoju będzie niewyczuwalna w smaku, a jednocześnie mocno podniesie wartość odżywczą koktajlu. Cenną zaletą oleju konopnego jest też to, że może być stosowany w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.