Zdrowotne właściwości wina
Skład napoju
Wino jest napojem, które posiada szeroki zakres właściwości. Idealne do rodzinnych zjazdów i kurtuazyjnych spotkań. Jednak wino to również napój zawierający mikroelementy korzystnie wpływając na ludzki organizm. W winie znajduje się ponad 100 różnych składników, z czego głównym elementem jest woda. Napój zawiera alkohol etylowy, kwas organiczny, cukier, estry, garbniki i aldehydy. Posiada także żelazo, fosfor, miedź, selen, wapń, magnes, potas oraz witaminy A, B, C, H i PP. Składniki te, dostarczane w odpowiednich dawkach, mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.Wpływ wina na zdrowie
Uczeni potwierdzili, że wino posiada przeciwutleniacze, które zapobiegają tworzeniu się złogów cholesterolu na ściankach naczyń oraz kwas salicylowy, który przeciwdziała zapaleniu chroniących przed zakrzepem płytek krwi. Ponadto alkohol etylowy rozszerza naczynia krwionośne zwiększając przy tym przepływ krwi. Właściwości te sprawiają, że w organizmie człowieka zmniejsza się cholesterol i tym samym ryzyko zawału i udaru mózgu. Spożywanie wina w trakcie konsumpcji tłustych potraw wzmaga apetyt i wydzielanie enzymów pomagających w trawieniu. Wino pobudza również pracę trzustki, tarczycy, gruczołów płciowych i nadnerczy. Doprowadza do lepszej przemiany białek, cukrów i tłuszczów oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się kamienia żółciowego i nerkowego. Wino składa się z garbników, katechiny, pochodnych kwasów oraz antocyjanu, które posiadają właściwości antynowotworowe. Ponadto działa bakteriobójczo i antyseptycznie. Badania potwierdziły, że wino likwiduje bakterie cholery i streptococcus pyogenes powodujące infekcje gardła oraz wstrzymuje rozwój wirusów E.coli. Naukowo udowodniono, że spożywanie 1-2 kieliszków dobrego wina dziennie ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana