Artykuł sponsorowany

Zasady przygotowania idealnego espresso

Zasady przygotowania idealnego espresso

Aby przygotować kremowe espresso o zbalansowanym smaku, należy zastosować się do kilku zasad. Pierwszą z nich jest wybór odpowiedniego sprzętu. Najlepiej zakupić ekspres kolbowy lub automatyczny – przy korzystaniu z metod alternatywnych powstają delikatniejsze napary o mniej skondensowanej konsystencji niż espresso. O czym jeszcze musisz pamiętać? Przeczytaj poniższe porady, które pomogą Ci opanować sztukę parzenia kawy w domowym zaciszu. 

Jak powstaje idealne espresso?

Przepisową porcją do zaparzenia smacznego espresso jest 7-10 gramów kawy. Odmierzoną ilość zmiel dość drobno, jednak do takiego stopnia, aby ziarenka były wyczuwalne pod palcami. Gdy przygotowujesz napój w ekspresie kolbowym, wypełnij równomiernie prawie całą jego objętość proszkiem i dokładnie ubij go do wysokości sitka. W urządzeniu automatycznym, które jest wyposażone w młynek, musisz ustawić odpowiedni stopień mielenia na panelu sterowania. Następnie kluczowy jest wybór odpowiedniego ciśnienia wody – optymalną wartością jest 15 barów. Najbardziej zbalansowany smak uzyskasz wtedy, gdy ekstrakcja będzie trwała 20-40 sekund. W tym czasie powinieneś otrzymać 25-30 ml espresso. W trakcie tego procesu ze zmielonych ziaren wyodrębniają się tłuszcze, olejki, cukry oraz kofeina – kształtują one ostateczny smak, aromat i moc naparu.

Miłośnicy kawy, którym nie wystarczają internetowe wskazówki, mogą skorzystać z warsztatów dla home baristów. Kursy organizowane są między innymi przez sklep dla baristów CaffeTeam. W czasie 4-godzinnego treningu uczestnicy uczą się przygotowywać swoje ulubione napary w praktyce i poznają niezbędną teorię. Wykupienie takiego warsztatu to świetny pomysł na prezent dla kawosza. 

Po czym poznasz idealnie zaparzone espresso?

Poprawnie zaparzone espresso charakteryzuje się tym, że napar wypływa z dozownika nieprzerwanym strumieniem, a w filiżance na jego powierzchni pojawi się jasnobrązowa pianka (crema) o słodkim smaku. Składa się ona z niewielkich drobinek kawy, olejków aromatycznych i dwutlenku węgla. Idealne espresso poznasz także po tym, że jego cielistość (body) jest mocna i kremowa, a smak cechuje się tym, że nie jest ani zbyt kwasowy, ani zbyt gorzki. 

Na smak naparu wpływa także jakość ziaren. Do parzenia espresso polecane są kawy świeżo palone i jednorodne (single origin). W sklepach dla baristów i rzemieślniczych palarniach dostępne są mieszanki o czekoladowych, orzechowych, kwiatowych i owocowych posmakach. 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.