Zasady przygotowania idealnego espresso
Aby przygotować kremowe espresso o zbalansowanym smaku, należy zastosować się do kilku zasad. Pierwszą z nich jest wybór odpowiedniego sprzętu. Najlepiej zakupić ekspres kolbowy lub automatyczny – przy korzystaniu z metod alternatywnych powstają delikatniejsze napary o mniej skondensowanej konsystencji niż espresso. O czym jeszcze musisz pamiętać? Przeczytaj poniższe porady, które pomogą Ci opanować sztukę parzenia kawy w domowym zaciszu.
Jak powstaje idealne espresso?
Przepisową porcją do zaparzenia smacznego espresso jest 7-10 gramów kawy. Odmierzoną ilość zmiel dość drobno, jednak do takiego stopnia, aby ziarenka były wyczuwalne pod palcami. Gdy przygotowujesz napój w ekspresie kolbowym, wypełnij równomiernie prawie całą jego objętość proszkiem i dokładnie ubij go do wysokości sitka. W urządzeniu automatycznym, które jest wyposażone w młynek, musisz ustawić odpowiedni stopień mielenia na panelu sterowania. Następnie kluczowy jest wybór odpowiedniego ciśnienia wody – optymalną wartością jest 15 barów. Najbardziej zbalansowany smak uzyskasz wtedy, gdy ekstrakcja będzie trwała 20-40 sekund. W tym czasie powinieneś otrzymać 25-30 ml espresso. W trakcie tego procesu ze zmielonych ziaren wyodrębniają się tłuszcze, olejki, cukry oraz kofeina – kształtują one ostateczny smak, aromat i moc naparu.
Miłośnicy kawy, którym nie wystarczają internetowe wskazówki, mogą skorzystać z warsztatów dla home baristów. Kursy organizowane są między innymi przez sklep dla baristów CaffeTeam. W czasie 4-godzinnego treningu uczestnicy uczą się przygotowywać swoje ulubione napary w praktyce i poznają niezbędną teorię. Wykupienie takiego warsztatu to świetny pomysł na prezent dla kawosza.
Po czym poznasz idealnie zaparzone espresso?
Poprawnie zaparzone espresso charakteryzuje się tym, że napar wypływa z dozownika nieprzerwanym strumieniem, a w filiżance na jego powierzchni pojawi się jasnobrązowa pianka (crema) o słodkim smaku. Składa się ona z niewielkich drobinek kawy, olejków aromatycznych i dwutlenku węgla. Idealne espresso poznasz także po tym, że jego cielistość (body) jest mocna i kremowa, a smak cechuje się tym, że nie jest ani zbyt kwasowy, ani zbyt gorzki.
Na smak naparu wpływa także jakość ziaren. Do parzenia espresso polecane są kawy świeżo palone i jednorodne (single origin). W sklepach dla baristów i rzemieślniczych palarniach dostępne są mieszanki o czekoladowych, orzechowych, kwiatowych i owocowych posmakach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana