5 przepisów na dania z makaronem durum

Makaron durum z pesto

Makaron jest takim produktem w kuchni, który pasuje do wszystkiego, zarówno do mięsa, jak i innych dodatków. Świetnie komponuje się z serami oraz warzywami. Można użyć go jako komponentu do zapiekanek i sałatek. W ostatnich czasach wzrastająca świadomość dotycząca zdrowego jedzenia pozwoliła zainteresować się zaletami makronu z mąki durum. Czym się wyróżnia ten produkt i gdzie go można stosować?

Jakie są właściwości makaronu durum?

Mąka durum powstaje z pszenicy o tej samej nazwie i jest bogata w wartościowe składniki, przede wszystkim cynk, potas, żelazo, fosfor, mangan i miedź. Ma dużą zawartość glutenu. Muszą o tym pamiętać osoby zmagające się z nietolerancją pokarmową. Przy tym ma niski indeks glikemiczny i każdy, komu zależy na dobrej sylwetce, powinien zapoznać się z ofertą firm produkujących tego typu makarony, takich jak MAKARONY ANNA. Z wielkiej różnorodności propozycji każdy może tam wybrać coś dla siebie.

Co można ugotować z makaronu durum?

Makaron durum bywa daniem głównym albo dodatkiem do innych produktów. Wszystko zależy od przepisu. Jakie przykładowe zastosowania można wymienić?

  1. Makaron z krewetkami w białym winie. Do ugotowanego makaronu dodaje się podsmażone krewetki z przyprawami. Zanim jednak wszystko się zmiesza, trzeba podlać krewetki białym winem. Całość można posypać parmezanem i świeżą bazylią.
  2. Makaron durum z piersią indyka i pesto. Makaron należy ugotować i wymieszać z dwiema łyżeczkami pesto. Upieczony wraz z przyprawami filet, trzeba pokroić na kawałki i ułożyć na makaronie. Na wierzch można pokroić serek mini Babybel lub inny w tym typie. Całość warto ozdobić bazylią.
  3. Makaron spaghetti z kurczakiem i cukinią. Do rondla wrzucić cebulę i szklić ją na oleju. Dorzucić pokrojoną paprykę i cukinie. Kawałki kurczaka obsypać solą i pieprzem i dodać do rondla. Dusić wszystko około 10 minut. Na koniec dodać ugotowany makaron i podduszać kilka minut, mieszając.
  4. Świderki durum z kiszoną kapustą. Ugotować świderki w osolonej wodzie. Kapustę obgotować 20 minut i drobno pokroić. Cebulę kroić w kostkę, a boczek w plasterki. Boczek smażyć z cebulą wraz z przyprawami. Wrzucić posiekaną kapustę i smażymy około 5 minut. Makaron przełożyć do miski i mieszamy ze składnikami. Podawać na gorąco.
  5. Makaron durum z mięsem w curry i warzywami. Trzeba je pokroić i usmażyć z przyprawą curry. Do tego dodać ulubiony zestaw mrożonek „warzywa na patelnię”. Gdy wszystko zrobi się miękkie, wymieszać z ugotowanym makaronem i przyprawić. Smacznego.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (brak ocen)
Loading...